
Je zult misschien nooit je eigen baarmoederhals zien, maar dat betekent niet dat je je niet bewust moet zijn van alle verbazingwekkende dingen die er te weten zijn! Dus, als je er nog niet naar hebt gezocht op Google Afbeeldingen, we zijn hier om het voor u op te splitsen.
Oké, maar wat is een baarmoederhals eigenlijk?
Het woord baarmoederhals komt uit het Latijn en betekent ‘baarmoederhals’ (de baarmoeder wordt ook wel baarmoeder genoemd). Wacht… mijn baarmoeder heeft een nek….? Soort van. Het is een smalle nekachtige doorgang die onder de baarmoeder en boven de vagina ligt – beschouw het als de poortwachter van je baarmoeder. Uw baarmoederhals produceert iets dat slijm (of vaginale afscheiding) wordt genoemd en dat tijdens uw menstruatiecyclus in consistentie verandert. Deze veranderingen zijn specifiek bedoeld om zwangerschap aan te moedigen of te voorkomen. Een hoger niveau van oestrogeen maakt het slijm dat door uw baarmoederhals wordt geproduceerd dunner, waardoor sperma naar de baarmoeder kan gaan en de conceptie ondersteunt. Op andere momenten heb je een hoger niveau van het hormoon progesteron, waardoor het slijm dikker en zuurder wordt, wat zwangerschap helpt voorkomen.
Waar is de baarmoederhals?
De baarmoederhals strekt zich uit van de baarmoeder tot in het vaginale kanaal. Tijdens de menstruatie stroomt het bloed naar beneden en door een klein gaatje van de baarmoederhals in het vaginale kanaal.
De baarmoederhals kan in de buurt van de vaginale opening worden geplaatst, wat kan worden beschouwd als een lage baarmoederhals, of hoog, een hoge baarmoederhals genoemd. Het kan zich direct in het midden van de bovenkant van het vaginale kanaal bevinden, of u kunt merken dat het meer naar voren of naar achteren wijst als u een gekantelde baarmoeder heeft. De positie van uw baarmoederhals heeft de neiging om tijdens de menstruatie te veranderen, dus regelmatige controles zullen helpen om te bepalen welk type baarmoederhals u heeft.
Uw baarmoederhals vinden
Eerste dingen eerst, was je handen! Om uw baarmoederhals te vinden, moet u uw vinger gebruiken om eraan te voelen. Het eerste wat je voelt zijn de vaginale wanden. Bereid je voor om iets zachts te voelen, een beetje zoals de binnenkant van je wangen, met mogelijk wat zachte ribbels. De baarmoederhals zal anders aanvoelen. Het zal waarschijnlijk glad maar stevig zijn. Als je een kleine dip of spleet voelt, ben je je cervicale opening tegengekomen.
Uw baarmoederhals meten
Uzelf leren kennen is de sleutel tot het controleren van uw baarmoederhals op eventuele veranderingen en voor uw succes bij het gebruik van een menstruatiecup.
55 mm (2,25 “) of hoger. Als u uw baarmoederhals niet kunt bereiken of moeite heeft om deze te bereiken, heeft u hoogstwaarschijnlijk een ‘hoge baarmoederhals’. Dit heeft een voordeel, omdat de meeste menstruatiecups niet te lang zijn en uitsteken.
45 mm (1,8″) – 55 mm (2,25″) Als je je vinger insteekt en je baarmoederhals tussen je middelste en hoogste knokkel diep vindt (geen nauwkeurige meting maar een nuttige referentie) of je hebt gemeten dat het ergens in het bereik van 45-55 mm ligt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een gemiddelde baarmoederhals.
44 mm (1,6″) of lager. Als u uw baarmoederhals gemakkelijk bij de vaginale opening voelt, heeft u een lage baarmoederhals. Bij een lage baarmoederhals is de keuze voor je menstruatiecup iets belangrijker. Met uw metingen in de hand, kunt u deze vergelijken met onze Maattabel menstruatiecup.
Uw baarmoederhals controleren
Het controleren van uw cervicale positie kan nuttige informatie opleveren om de ideale tijd voor conceptie te bepalen, bijvvooral als je probeert zwanger te raken. Er zijn een paar wijzigingen waar u op kunt letten:
- Weefselzachtheid Voelt je baarmoederhals stevig of zacht aan? Oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederhalsweefsel zachter wordt, waardoor het minder stevig aanvoelt als je in je meest vruchtbare fase bent. Sommigen zeggen dat het te vergelijken is met het puntje van je neus voelen als je niet vruchtbaar bent en iets minder stevig, zoals lippen, als je vruchtbaar bent.
- Cervicale opening Je baarmoederhals zal een klein beetje open zijn net voordat de eisprong plaatsvindt. Tijdens je menstruatie zal de baarmoederhals echter lager in de vagina zijn, net als vóór de eisprong.
LET OP: Maak je geen zorgen als je baarmoederhals altijd een beetje open aanvoelt. Voor degenen die ooit zijn bevallen, kan hun baarmoederhals altijd een beetje open zijn.
Tips voor het controleren van uw baarmoederhals
Wees gerust; het is niet de bedoeling dat je de eerste keer de expert van je baarmoederhals wordt. Of tweede of derde! Het belangrijkste is om het een kans te geven. Hier zijn een paar tips om te beginnen:
- Controleer uw cervicale positie niet voor of na het vrijen. Met andere woorden, uw baarmoederhals beweegt zich volgens uw niveau van seksuele opwinding, ongeacht waar u zich in uw menstruatiecyclus bevindt.
- Als je begint, probeer dan zo vaak mogelijk je cervicale positie te controleren. Vergeet niet – het is gemakkelijker om uw baarmoederhals te vinden als u NIET ovuleert.
- Het is een goed idee om elke dag op hetzelfde tijdstip uw cervicale positie te controleren, bijvoorbeeld na het douchen of wanneer u zich aankleedt. Hoe vaker je het doet, hoe minder eng het zal zijn!
Baarmoederhals en je menstruatiecup
Voor sommige mensen beweegt de baarmoederhals tijdens hun menstruatie aanzienlijk lager. Omdat de baarmoederhals meestal relatief hoog in de vagina ligt en de menstruatiecup laag in de vagina ligt, blijft de baarmoederhals boven de cup. Als de baarmoederhals laag zit, kan deze in de beker worden geplaatst. Tampons daarentegen zitten over het algemeen verder omhoog in de vagina, precies waar de baarmoederhals zich bevindt. In Lunette-diagrammen is de baarmoederhals opzettelijk erg hoog geplaatst om te benadrukken dat de juiste positie van de menstruatiecup laag in de vagina zit.
Bij sommige mensen past de baarmoederhals het beste in de menstruatiecup – je zult weten wat goed voelt. Voor velen daalt de baarmoederhals na de bevalling, voor anderen ligt hij van nature laag in de vagina. Als je bent bevallen, moet je de bekkenbodemspieren trainen door Kegels te doen. Het in vorm houden van deze spieren is handig bij het gebruik van de menstruatiecup.
Probeer je je baarmoederhals te vinden zonder succes? Als u geen lekkage heeft ondervonden bij het gebruik van uw Lunette Cup, hoeft u niet op expeditie te gaan. Je bent slechts een van de velen wiens baarmoederhals diep in de vagina zit – en het heeft op geen enkele manier invloed op het gebruik van een menstruatiecup!
TIP: Lekkages komen vaker voor wanneer de baarmoederhals tijdens de menstruatie lager komt of als de menstruatiecup te hoog in de vagina is ingebracht (naast de baarmoederhals of erboven). De menstruatiecup kan ook druk uitoefenen op de baarmoederhals en ongemak en zelfs pijn veroorzaken. De beste manier om de positie van uw baarmoederhals te beoordelen, is door te bepalen of er lekkage is. Als u lekkage heeft ervaren, zelfs wanneer de beker is geopend, zorg er dan voor dat de beker aanzienlijk lager is geplaatst dan de baarmoederhals.
Niet alleen vrouwen hebben een baarmoederhals
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen met een baarmoederhals weet hoe ze hun risico op baarmoederhalskanker kunnen verminderen, en dit betekent dat ze zich comfortabel en veilig voelen bij de toegang tot baarmoederhalsonderzoek. Hoewel de meeste mensen met een baarmoederhals zich als vrouw identificeren, zijn ze dat niet allemaal. Transmannen en niet-binaire mensen kunnen ook een baarmoederhals hebben.
Waarom zou je dit allemaal moeten weten?
Je lichaam heeft zijn eigen goddelijke innerlijke landschap. Enige kennis van de baarmoederhals is belangrijk, of je die nu hebt of niet. Hoewel we ons ons hele leven niet druk moeten maken over ziekten die misschien nooit zullen voorkomen, is het van cruciaal belang om ons bewust te zijn van de symptomen die op iets gevaarlijks kunnen duiden.
De menselijke anatomie is fascinerend, elk onderdeel ervan, en als u er meer over weet, kunt u zich meer bewust worden van uzelf en andere baarmoederhalsbezitters om u heen! Of je nu van plan bent om zwanger te worden of niet.
Nu je een expert bent in je baarmoederhals, ben je klaar om een menstruatiecup te proberen?
KOOP HIER UW LUNETTE-KOP.
creditSource link