Menstrupedie Blog | In het leven van on-screen menstruators

“Raad eens?! Ik heb mijn eerste menstruatie gehad!” riep de hoofdrolspeelster uit aan de ontbijttafel. Haar twee mannelijke beste vrienden sinds hun kindertijd samen met haar vader die aan tafel zaten, verslikten zich door de plotselinge uitbarsting. Haar vader grapte: “WAT! Eet eerst je eten.” Dit was de scène in een recent Chinees drama dat ik zag. Wat vertelt deze scène ons?

Perioden is nog steeds een taboe-onderwerp om te bespreken in veel culturen, en wereldwijd is de entertainmentindustrie er niet helemaal open over. De typische regionale Indiase serie of film toont geen scènes die verband houden met menstruatie, anders zullen ze menstruatie verder stigmatiseren. We worden beïnvloed – de manier waarop we ons kleden, onze levensstijl, de keuzes die we maken – door sociale media en de entertainmentindustrie. Dit wil zeggen dat ons leven sterk wordt beïnvloed door de populaire cultuur die op het scherm wordt getoond. Daarom is het niet verwonderlijk dat vrouwen nog steeds “het groene pakket” moeten verbergen als ze naar de wasruimte gaan. Maar er zijn een handvol regisseurs die het lef hebben om het als een natuurlijk proces te behandelen en een poging doen om bewustzijn te creëren, met films die draaien om menstruatie. Het is duidelijk dat er een risico bestaat dat dergelijke films of scènes een terugslag krijgen van orthodoxe bijgelovige leden van de samenleving. De kans is echter ook groot dat het lof krijgt van de opgeleide lagen van de samenleving.

Bloeden bij vrouwen is een natuurlijk proces, net als elk levend wezen dat ademt. Toch heeft het nog steeds de schijnwerpers nodig en het zal nog een paar jaar of misschien decennia duren om perioden te prijzen. De entertainmentindustrie zal daar hopelijk een belangrijke rol in spelen. Wanneer er films worden uitgebracht waarin de menstruatie centraal staat, krijgen zelfs mannen erover te praten en moeders leggen hun jonge zonen uit waar de film over gaat. Drama’s hoeven tijdens menstruatie minder de nadruk te leggen op zaken als eetaanvallen, emotionele onbalans en meer. Het herhaaldelijk uitbeelden van dergelijke dingen vermindert de geloofwaardigheid van de meningen of inspanningen van vrouwen. “Gaat ze door een van haar dagen?” of “is het die tijd van de maand voor jou?” – we hebben zulke neerbuigende dialogen niet nodig, noch in het echt, noch in het echte leven. Zelfs tijdens menstruaties combineren vrouwen werk en privé soepel, net zoals onze moeders dat ooit deden.

Perioden zijn ook door de marketingafdelingen van maandverbandfabrikanten sensationeel gemaakt. Door het maandverband van hun merk te dragen, kunnen vrouwen blijkbaar over hekken springen, dansen, marathons lopen, een witte broek dragen voor schoolexcursies, schoolexamens met hoge cijfers halen en meer. Dit doet me afvragen of vrouwen superkrachten verkrijgen door deze maandverbanden te gebruiken. De makers van dergelijke advertenties laten het concept van “het menstruatieverlof” gek klinken – waarom hebben vrouwen een pauze nodig als ze marathons kunnen lopen? Misschien hebben we advertenties nodig die periodes realistischer kunnen weergeven. Populaire cultuur speelt een rol en heeft invloed op een ander aspect: de kennis rondom perioden. Hoeveel tieners, vrouwen en zelfs mannen, zijn op de hoogte van verschillende producten voor menstruatiehygiëne, zoals menstruatiecups of tampons? Er zijn nauwelijks of geen advertenties voor en de meeste vrouwen gebruiken daarom alleen maandverband. Vrouwen vinden of hebben de indruk gekregen dat maandverband prettiger in het gebruik is dan menstruatiecups.

Maar niet alles is verloren! De afgelopen jaren zijn er veel influencers op sociale media naar buiten gekomen en praten over menstruatie. Hoewel het aantal minder is, is het nog steeds het hoogste dan in voorgaande jaren. Vrouwelijke en evenzeer mannelijke influencers proberen eeuwenoude barrières te doorbreken die door de samenleving zijn gecreëerd. Samen met influencers op sociale media zijn er pagina’s zoals Pink Bits en Menstrupedia die menstruatiediscussies op de voet volgen! Er zijn ook groepen zoals Seva Sahayog die programma’s uitvoeren zoals Urmi (https://sevasahayog.org/key-programs/urmi/) waaraan iedereen kan deelnemen, ongeacht hun leeftijd. Het resultaat is traag, maar veelbelovend. De rode vlek is niet langer een stil onderwerp. Mannen stellen vrouwen vragen die in hun hoofd ronddwalen, zoals – “is het niet eng om een ​​pad vol bloed te zien?” terwijl vrouwen zelfverzekerd en moedig de vragen beantwoorden – “Nee. Het is een natuurlijk proces.” Ook heeft Sharmaji’s zoon naast de deur geen beperking in het kopen van sanitaire producten voor zijn zus. Hij weet ook welk merk ze het liefste heeft.

Uiteindelijk zijn we, samen met we-zijn-wat-we-eten, ook wat we zien!

Auteur: Salonee Sonawane

Salonee woont in Goa en werkt al meer dan 5 jaar voor TATA Consultancy Services. Ze ondersteunt
en neemt deel aan sociale welzijnsactiviteiten van het bedrijf. Ze is een fervent lezer, maar niet
precies een schrijver. Ze houdt van mensen, maar ook van dieren, planten, vogels en insecten. Hier is de link naar haar Instagram: https://www.instagram.com/_faniaaaa/

Bewerkt door: Divya Rosaline

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Mantelzorgawards
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart