
Uma Prue Marma komt uit de Kuhalang Unie in Bandarban Sadar Upazila. Leeftijd: 14. Ze wist niet veel over menstruatie toen ze in klas zes zat. Eerst dacht ze dat het woord menstruatie de maandelijkse schoolgeldkaart of iets dergelijks aanduidde! Toen haar vriendin voor het eerst menstrueerde, zag ze bloedvlekken op de kleren van haar vriendin en dacht ze dat er bloed uit een snee of verwonding was gekomen. Later, toen ze over menstruatie hoorde, werd ze banger. Nog later durfde ze niet bij haar vriendin in de klas te zitten, omdat ze het toen als een besmettelijke ziekte beschouwde.
Moumita Tanchangya komt uit de Alekkhyang Unie van Rowangchhari Upazila. Leeftijd: 19. Toen ze tijdens haar menstruatie buikpijn had, kon ze niet meer rustig naar de lessen. Haar lichaam en geest leken constant oncomfortabel te zijn. In veel gevallen gebeurde het wel eens dat de onderwijzeres haar al had gevraagd om naar een bepaalde belangrijke les te komen; bovendien wil Moumita zelf naar de les. Helaas begint de menstruatie op dezelfde dag. Hoewel ze in de klas aanwezig was om te voldoen aan haar eigen belang en de instructies van de leraar, wil haar geest nog steeds naar bed. Terwijl ze buikpijn heeft in de klas, denkt ze dat als iemand een brok steen om haar middel legt, ze zich beter zal voelen.
Op deze manier hebben twee tienermeisjes hun levenservaringen over menstruatie gedeeld, maar we weten dat menstruatie een heel natuurlijk en normaal biologisch proces is in het leven van een vrouw. Als we het incident onderzoeken, blijkt dat Uma Prue als meisje niet wist dat ze ook in haar leven met zo’n incident te maken zou krijgen. Uit het geval van Moumita blijkt dat ze zich tijdens de menstruatie niet kon concentreren in de klas vanwege gezondheidscomplicaties; ook haar studie werd in die tijd ernstig verstoord door buikpijn. Dit gaat over twee meisjes van twee Upazilas van Bandarban Hill District in de Chittagong Hill Tracts van Bangladesh. Of het nu heuvelruggen of vlakke gebieden zijn, de context en ervaringen van menstruatie in het leven van een vrouw zijn bijna hetzelfde. Vanwege de ongunstige omgeving en de ontoegankelijkheid van menstruatieproducten in deze gebieden, worden de scenario’s echter ellendiger en dragen ze de identiteit van onwetendheid in het gebruik van materialen en in veilige menstruatiepraktijken met zich mee.
Volgens UNICEF menstrueren dagelijks ongeveer 800 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd. De gemiddelde leeftijd waarop een meisje begint en eindigt met menstrueren is respectievelijk 12 jaar en 51 jaar. De duur van de menstruatie is ongeveer 2-7 dagen per maand. Tijdens deze dagen moeten vrouwen verschillende soorten ervaringen meemaken. Ervan uitgaande dat een vrouw dit normale en regelmatige menstruatieproces ongeveer 39 jaar doormaakt in ‘normale situaties’, moet ze in haar hele leven ongeveer 468 keer ongesteld worden. Met andere woorden, er kan worden gezegd dat een vrouw in haar hele leven ongeveer 3000 dagen doorbrengt met het menstruatieproces dat wordt berekend op ongeveer 8 jaar. Deze berekening is in wezen een gemiddeld cijfer. Het verschil in dit aantal hangt grotendeels af van de eigen levensstijl, omgeving, lichaamsbouw, eetgewoonten en hormonale effecten van de vrouw. Al met al hebben we uit deze recensie gezien dat menstruatie al lange tijd nauw verbonden is met het hele leven van een vrouw.
Ongezonde menstruatiegezondheidszorg, het niet beschikbaar zijn van materialen die nodig zijn voor gezondheidsbeheer en een slechte sanitaire infrastructuur belemmeren onderwijskansen, gezondheid en de sociale status van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Als gevolg hiervan zijn miljoenen vrouwen en meisjes niet in staat om hun volledige potentieel te bereiken. Het is zorgwekkend dat er nog steeds veel bijgeloof en diepgewortelde misvattingen over menstruatie bestaan. De pandemische situatie heeft dit proces nog verontrustender gemaakt omdat de menstruatie in deze periode niet stopt. Dit is een groot probleem, vooral voor meisjes en vrouwen in afgelegen gebieden zoals in de heuvels van Bangladesh. Ondanks een aanzienlijke ontwikkeling is er ontoegankelijkheid van informatie en is het bewustzijn van de menstruele gezondheid van vrouwen in heuvelachtige gebieden nog steeds in een fragiele toestand. Ontoereikende toegang tot schoon water en hygiënisch sanitair wordt sterk geassocieerd met menstruele gezondheid, maar mijn praktische professionele ervaring heeft aangetoond dat degenen die voor onderwijs en levensonderhoud naar de stedelijke gebieden zijn verhuisd, zich tot op zekere hoogte bewust zijn van hygiëne en van goede gezondheid-positieve praktijk.
Een klein initiatief kan het hele scenario niet veranderen, maar het is gemakkelijker om het probleem te identificeren en manieren te vinden om het te verhelpen. Het betekent ook een positieve weg naar verandering. Bovendien kunnen adolescente meisjes en vrouwen door de implementatie van verschillende overheids- en NGO-initiatieven nadenken over het veranderen van hun context. Ze krijgen de kans om de achterstand zelf te realiseren. Ze beseffen dat de huidige praktijk van menstruele gezondheid schadelijk of gezond is voor iemands welzijn. Bovendien vinden ze dat ze zich meer bewust moeten zijn van wat ze moeten doen, en weten ze dat ze meer kennis nodig hebben over hun eigen reproductieve rechten en menstruele gezondheid. Hopelijk wordt, om dit werk voort te zetten, een ontwikkelingsproject met de titel ‘Our Lives, Our Health, Our Futures’ uitgevoerd in 3 heuveldistricten van de Chittagong Hill Tracts van Bangladesh met de financiële steun van de EU door ongeveer 12.000 gemarginaliseerde adolescente meisjes en jonge vrouwen.
We hopen dat het leven van meisjes en vrouwen niet in gevaar komt door het mismanagement van de menstruele gezondheid. We hopen ook net zo goed dat een vrouw deze noodtaak van haar leven op een behoorlijke en waardige manier zal kunnen voltooien. Op deze manier worden bestaande sociale vooroordelen en sociale normen gewijzigd en wordt de gezondheid van vrouwen beter. Daarom is er geen ander alternatief dan de uitgebreide inspanningen van alle belanghebbenden, namelijk de overheid, particuliere instanties, massamedia en de mensen van onze samenleving, om samen te komen met een positieve houding.
Auteur: Sumit Banik

Sumit Banik is een volksgezondheidsactivist en trainer. Hij heeft een passie voor ontwikkelingsjournalistiek en creatief schrijven. Hij heeft meer dan 50 artikelen geschreven over volksgezondheidskwesties op gerenommeerde online mediaplatforms. Momenteel werkt hij aan capaciteitsopbouwende gebieden voor de empowerment van meisjes en vrouwen in het Bandarban-heuveldistrict van Bangladesh. Hier is de link naar zijn Facebook: https://www.facebook.com/sumit.banik3
Bewerkt door: Divya Rosaline

creditSource link