Wat betekent het om cyclisch te zijn? – Lunette menstruatiecup

Als je een natuurlijke menstruatiecyclus hebt (dus als je geen enkele vorm van hormonale anticonceptie gebruikt), doorloop je elke maand vier verschillende fasen: menstruatiefase, pre-ovulatoire fase, ovulatoire fase en premenstruele fase.

Je voortplantingshormonen maken je cyclisch.

Er zijn vijf hormonen betrokken bij de menstruatiecyclus, elk heeft een ander gedrag en de niveaus variëren gedurende het proces, wat verschillende reacties in uw lichaam veroorzaakt. De vier fasen van de cyclus worden gecreëerd afhankelijk van welke hormonen op een bepaald moment aanwezig zijn. U kunt meer leren over hoe uw voortplantingshormonen werken in ons artikel je menstruatiecyclus begrijpen.

Het interessante is dat, afhankelijk van de fase van de cyclus waarin je je bevindt, je fysiek, mentaal en emotioneel verandert. Ik weet zeker dat je dit op de een of andere manier hebt opgemerkt! Sommige dagen ben je meer gefocust, zelfverzekerd en extravert, terwijl je op andere dagen liever alleen bent, je ongeduldiger of introspectief voelt.

Als je op deze veranderingen let en ze een tijdje volgt, zul je zien dat de meeste een duidelijk patroon volgen dat verband houdt met je cyclus. Elke fase geeft je verschillende “superkrachten”, maar het brengt ook enkele uitdagingen met zich mee – nogmaals, dit is allemaal te danken aan je hormonen.

Je eigen ervaring is waar het om gaat.

Voordat ik je meer over elke fase vertel, moet je dit weten: je menstruatie-ervaring is uniek (net als jij!). Sommige dingen die ik zal beschrijven, zullen je misschien niet aanspreken, en dat is oké! Ik moedig je aan om je cyclus bij te houden en aandacht te besteden aan hoe je je fysiek, mentaal en emotioneel voelt in elke fase; dit zal je helpen je eigen cycluspatronen te ontdekken.

Menstruatiefase:

Het baarmoederslijmvlies werpt af.

Menstruatie is een grote reset voor je lichaam, een tijd voor vernieuwing en genezing waarbij je misschien de behoefte voelt om je los te koppelen van de buitenwereld en meer in contact te komen met je innerlijke zelf. In deze fase zijn uw reproductieve hormonen op hun laagste niveau, waardoor een betere communicatie tussen beide hersenhelften mogelijk is.

Dit is een goed moment om intenties en doelen te stellen voor de nieuwe cyclus, te rusten en opnieuw contact met jezelf te maken.

Mogelijke uitdagingen:

In zijn doe-modus de hele tijd, en laat jezelf niet loskoppelen. Je menstruatie verbruikt veel middelen, dus het is belangrijk om goed uit te rusten. Ook, hoewel menstruatiepijn niet normaal is, is het heel reëel, en voor sommige mensen kan het slopend zijn. Uitchecken 6 manieren om menstruatiekrampen te verlichten.

Pre-ovulatoire fase:

Het baarmoederslijmvlies wordt dikker.

Oestrogeen, het dominante hormoon in deze fase, ondersteunt de linkerhersenhelft, waardoor je een betere verbale articulatie en geheugenretentie krijgt. Je bent meer gefocust, georganiseerd en veerkrachtiger. Je motivatie, fysieke kracht en energie beginnen geleidelijk toe te nemen.

Dit is een goed moment om nieuwe dingen te proberen, na te denken over wat er moet gebeuren om je intenties tot leven te laten komen, plannen en actie ondernemen!

Mogelijke uitdagingen: Met de toename van energie is het gebruikelijk om de impuls te voelen om alles tegelijk te doen. Het punt is dat oestrogeen toeneemt, maar nog niet hoog is. Als je dingen overhaast, kun je vóór de eisprong een burn-out krijgen.

Ovulatoire fase:

De vruchtbare tijd van je cyclus. Een ei wordt vrijgegeven om mogelijk bevrucht te worden door een sperma.

Oestrogeen pieken. Alle superkrachten uit de vorige fase worden versterkt, maar je hebt ook een toename van testosteron, wat je libido, motivatie en fysieke kracht verhoogt. Je voelt je energieker, zelfverzekerder en magnetischer. Je communicatieve vaardigheden zijn op hun best en het is gemakkelijker om uit te drukken wat je wilt.

Dit is een goed moment om nieuwe ideeën te pitchen, geïnspireerde actie te ondernemen en contact te maken met anderen.

Mogelijke uitdagingen:

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de ovulatoire energie en te vergeten dat het slechts tijdelijk is. Tip: laat je ovulatoire zelf je agenda niet bepalen! Ze zal overal JA op zeggen, en je zou er later spijt van kunnen krijgen.

Premenstruele fase:

Je lichaam detecteert dat er geen zwangerschap heeft plaatsgevonden.

Progesteron is nu het dominante hormoon. Het ondersteunt je rechterhersenhelft waardoor je artistieker, intuïtiever en creatiever wordt. Je hebt ook een kleinere toename van oestrogeen. De dingen verschuiven nu en de focus begint naar binnen te trekken. Je wordt rauwer en kwetsbaarder; je emoties zijn aan de oppervlakte en het is niet gemakkelijk om ze te onderdrukken. Dit is een feedbackfase waarin je belangrijke berichten ontvangt over wat wel en niet werkt in je leven. Deze inzichten zullen niet altijd van een leien dakje gaan, maar ze zijn zo hard nodig!

Dit is een goed moment om onvoltooide taken te voltooien, te bewerken, prioriteiten te evalueren en voor te bereiden om te nesten.

Mogelijke uitdagingen:

Het beheren van uw teveel aan eerlijkheid kan een enorme uitdaging zijn. Als je je hier niet van bewust bent, kun je iemand of, erger nog, jezelf pijn doen. Ook kunt u tijdens deze laatste fase premenstrueel syndroom (PMS) ervaren. Bekijk ons ​​artikel over hoe om te gaan met PMS meer leren.

Leer te stromen met je innerlijke ritmes.

De veranderingen die je ervaart in je cyclus zijn normaal en hebben een doel.

Door je unieke patronen in elke fase te leren kennen, zul je je meer geaard voelen, je energie efficiënter beheren en beter voor jezelf zorgen.

Auteur: Carmen Lorenzana / Menstruatieopvoeder en Coach / @carlorenzana

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Mantelzorgawards
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart